Mijn verhaal

Dankzij al die reis- en onderwijservaringen en ontmoetingen met mensen, verandert continu mijn perspectief. Het komt mijn adaptief vermogen ten goede, zowel privé als professioneel. Daarom ben ik ook beeldinterventies gaan doen: ze bieden (zelf-)reflectie via beelden en maken dat je je positie verandert ten opzichte van andere mensen en situaties. De wereld om ons heen is voortdurend in beweging, daarom is het zaak dat je dicht bij je kernwaarden blijft – ook als organisatie. Ziehier de veranderkracht van beeldinterventies.  

Explorer

Ik wist niet dat ik een explorer was totdat anderen me zo noemden. Het was voor mij heel gewoon om te wonen en werken in verschillende maatschappijen, in verschillende culturen. Ik ben altijd al bezig geweest met veranderen.

Ik ben geboren in Vilnius (Litouwen) als Lena Šafiraite. Ik deed actief aan sport en participeerde in groepjes waar hand- en knutselwerk werd gedaan.

Toen ik op mijn zeventiende in Israël aankwam, heb ik daar nieuwe werelden ontdekt. Ik maakte kennis met het vak grafisch ontwerpen en na drie jaar avondcursus heb ik mijn studie vervolgd aan de universiteit van Haifa, waar ik een BA behaalde in filosofie en beeldende kunst.

Maar ik wilde me meer in de visuele communicatie verdiepen en zodoende kwam ik eind jaren tachtig in Nederland aan. Ik studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Het was voor mij de juiste plek, omdat ik hier een bepaalde strakheid kon leren, een manier van stileren die mij een stevige basis biedt voor speelse variaties.

Na de academie richtte ik in Amsterdam een eigen bureau op.

Sinds die tijd reis ik veel en zuig gretig de inspiratie op. Ik kreeg het voor elkaar om een halfjaar in New York (2000) te werken en masterclasses te volgen. Ik voelde me daar als een vis in het water. Mensen zijn er meer zichzelf, omdat ze niet proberen te verbergen dat ze succesvol willen zijn.

Als je ver naar het westen gaat, kom je weer in het oosten uit. In 2005 gaf ik drie maanden les in Chonqging aan een Modern Design Academy. Succesvol zijn in China betekent iets anders dan in New York. Zoals een studente van mij dat verwoordde: ”If your village is not polluted enough, you will stay poor.”

Ik ben onderzoekend aangelegd en heb veel belangstelling voor wat mensen vinden. Na een presentatie op een conferentie in Mumbai hoorde ik dat er binnen het designonderwijs in India grote behoefte is aan nieuwe impulsen.

Ik raakte nieuwsgierig en besloot in het najaar van 2010 een rondgang te maken langs designopleidingen en -instituten in India. Dat leidde in 2011 tot een expert-meeting over designonderwijs in Ahmedabad, in samenwerking met het stimuleringsprogramma DutchDFA (Design, Fashion, Architecture).

Veranderingen zijn een deel van mijn leven en van mijn portfolio. Daardoor kan ik op een beeldende wijze veranderingen in gang zetten bij individuen en organisaties.